Økologiske metervarer

Der bliver større og større fokus på økologi, og med god grund. Modsat madvarer, så spiser vi ikke stof, men vi har trods alt stoffet i mod vores hud hele dagen. Der er flere og flere der udvikler forskellige former for allergi. Du behøver ikke kun overveje økologiske metervarer hvis du allerede lider allergi, for det gælder i lige så høj grad om forebygge for at undgå at der udvikles allergi senere. Ikke mindre vigtigt bliver det hvis du syr tøj til dine børn. Børn er nemlig utrolig modtagelige overfor alle de stoffer de er i kontakt med. Af samme årsag har der været stor fokus på at undgå alle typer parabener, da de udover at kunne give allergiske reaktioner, desuden mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrende.

Økologiske metervarer stoffer - Stofgiganten.dk

Er du allerede klar til at købe økologiske metervarer, så finder du et stort udvalg hos Stofgiganten.

Hvad er økologiske metervarer så?

Indenfor tekstiler, er der 2 standarder der bruges til mærkning af stoffer. GOTS og Øko-tex 100.

GOTS – Global Organic Textile Standard

Logo for GOTS

GOTS er en internationalt anerkendt standard. For at opnå denne certificering kræves det at produktionen af stoffet kan spores hele vejen fra en økologisk produktion af tekstil fibre, helt til det færdige produkt. Det betyder også at alle de kemiske produkter der bliver brugt til f.eks. indfarvning af stoffet, nøje skal evalueres til at overholde alle basale krav til toksicitet og bionedbrydelighed. Det er forbudt at bruge giftige tungmetaller, formaldehyd og andre opløsningsmidler eller nanopartikler i produktionen.

Der er desuden krav til hvordan spildevandet håndteres, og hvordan det sikres at det bliver renset på forsvarlig vis.

Standarden sætter også en række krav til virksomheden overfor dens medarbejdere. Det drejer sig f.eks. om at arbejdstiden er overkommelig, og at det er sikkert og hygiejnisk at arbejde på fabrikken. Medarbejderne skal være garanteret en mindste løn, og der må ikke bruges børnearbejdere.

Alle dele af forsyningskæden bliver tjekket en gang om året i forhold til de gældende ISO certificeringer der er påkrævet.

Øko-Tex standard 100 eller blot Øko-tex 100

Logo - Øko-tex standard 100

Er også en international anerkendt standard, men modsat GOTS, så fokuserer denne standard udelukkende på indholdet af kemi brugt i stoffet. Standarden har 4 kategorier stof og tøj certificeres i. Kategori 1 er den strengeste, og drejer sig om alle tekstiler der kan bruges af børn fra 0-3 år. Kategori 4 er stoffer der ikke rører huden i så høj grad, det kan f.eks. være gardinstof. Øko-tex er ikke en garanti for økologi, da stoffet ikke behøver være økologisk for at opnå certificeringen. En rigtig stor del af stof mærket med Øko-tex er dog samtidigt økologisk. For at opnå certificeringen bliver stoffet testet, så det sikres at det ikke indeholder:

  • Ulovlige stoffer
  • Lovligt regulerede stoffer
  • Kendte skadelige, men ikke juridisk regulerede kemikalier
  • Samt en række parametre i forbindelse med den almindelige sundhedspleje

 

Fordelene er åbenlyse

Der er mange fordele ved at købe økologiske stoffer, ikke mindst at slipper man for at blive udsat for skadelige stoffer i det tøj der er indtil huden dagen lang. Tages listen over krav til GOTS og Øko-tex certificeringerne i betragtning, så skulle man tro at priserne på økologiske metervarer stoffer er ekstremt høje. Dette er ikke tilfældet, priserne er ikke mange kroner over tilsvarende ikke certificerede stoffer. Du får til gengæld fordelen af at vide du gør noget for miljøet når du køber stof der er certificeret. Køber du GOTS mærket stof, kan du sove godt og trygt, velvidende at de arbejdere der har produceret stoffet, har gjort det under ordentlige forhold. Så kom til at sov godt om natten, og køb dine meterervarer her.

Ulemperne ved økologiske stoffer

Udover at prisen er en smule højere end tilsvarende metervarer stoffer, så er ulemperne rigtig svære at få øje på. Den største ulempe er simpelthen at udvalget af økologiske metervarer stoffer er mindre. Derfor kan det være sværere at finde lige præcis det stof du gerne vil have til dit næste sy projekt.