Stof – Kom godt i gang med at sy

Når du skal i gang med at sy, så er valg af stof en af de vigtigste ting. For det stof du vælger er det første der ses på den nye kreation, og passer farverne sammen, ser det smart ud osv. De fleste der skal sy nederdel, eller sy en kjole, skal også have fundet de rette snitmønstre. Hvis du slavisk følger snitmønsteret, betyder det også at de forskellige designs nemt kan sættes sammen med mange forskellige typer stof, da der er en naturlig søm. F.eks. er Onion 2035, en af de mest populære kjoler at sy af. Opskriften hedder ”kjole til strikstof” men den er også perfekt til jersey eller polyester stof.

Et par af grundende til at den er så populær på forums, facebook osv. er at pasformen super god, den er nemt at sy, og det er nemt at give kjolen et personligt præg, da den kan sættes sammen af flere stykker metervarer stof. Det giver mulighed for at gøre kjolen ens egen, da det er op til hver enkel at bruge de farver og mønstre der falder i ens egen smag. Det er indimellem godt at få inspiration, og at se andres herlige kreationer kan virkelig få idéerne til at boble. Alt i alt er resultatet ganske spektakulære kjoler, der er nemme at sy.

Snitmønstre

Hvad nytter det at have fundet verdens fedeste metervarer stof, hvis man ikke har snitmønstre der passer til ens krop? For det er ikke meget ved at sy selv, hvis kjolen, nederdelen eller børnetøjet ikke passer. Skal du sy en kjole, så er der mange forskellige snitmønstre at vælge imellem. Typisk er der de helt billige snitmønstre, hvor de kun er i en størrelse, og de lidt dyrere som har flere størrelser i en.

Onion snitmønstre

Er du 100 % sikker på den kjole størrelse du bruger, så kan du satse og vælge de mønstre der kun er i en størrelse. Vores erfaring er bare at kropsbygningen er forskellig, og at selvom vi bruger en vis størrelse, at det ikke altid kan direkte overføres til nye mønstre. Så vi køber typisk Onion mønstre, da der medfølger flere forskellige størrelser, og flere forskellige udgaver af kjolen. Det kunne være korte/lange ærmer, eller forskellige designs bygget af samme grund design. De forskellige variationer og størrelser giver virkelig noget for pengene.

Onion snitmønstre til børn

Et andet scenarie, vi desværre også har været ude for er at vi ikke helt vejer det samme vi gjorde tidligere, og derfor kan det være rart at have mønstre der passer selvom vi taber os, eller gud forbyde, går et par størrelser op.

Snitmønstre, eller symønstre som de også bliver kaldt, fås i mange forskellige designs. Onion snitmønstre hører til de mest populære snitmønstre i Danmark. Ikke kun som snitmønstre til voksne, for de har også et stort udvalg af snitmønstre til børn. En af de andre populære mærker er Minikrea. Hvor Onion har et kæmpe udvalg af snitmønstre til både børn og voksne, har Minikrea specialiseret sig i børnesnitmønstre. Både Onion og Minikrea ligger på omkring 65 kroner for et mønster. Hos Stofgiganten finder du dem dog endnu billigere. Da dette blev skrevet kunne du købe Minikrea til 58,95 og Onion til 62 kroner pr. snitmønster.

Minikrea snitmønstre til børn

Pyntebånd og andet sytilbehør

En smart måde at sætte lidt ekstra kulør på kjolen, er at bruge pyntebånd. Pyntebånd fås i et utal af forskellige varianter, i alle farver og bredder. Prisen på pyntebånd svinger fra et par kroner og op til omkring 60-80 kroner pr. meter ved de dyreste og lækreste mærkevarer bånd. Det vi synes er rigtig smart ved pyntebånd er at de findes i så mange forskellige mønstre og designs, så der er altid noget der kan passe til ens seneste kreation. Det kan dog også være svært at vælge, så hvorfor ikke bare købe lidt af det hele.  =)

Udover pyntebånd, så findes der mange forskellige typer bånd. F.eks.

Grosgrain bånd

Bånd - Grossgrain

Er farverige bånd, der har et specielt rillet udseende, der gør det stærkt og holdbart. For at opnå dette udseende er der benyttet en speciel form for vævning. Typisk benyttes grosgrain bånd til at erstatte eller forstærke en linning.

Pon Pon bånd

Bånd - Pon Pon

Giver det syede tøj en ekstra dimension, der på samme tid gør tøjet unikt og attraktivt. Pon Pon bånd benyttes typisk ved at sætte det i kanterne på det syede.

Rynket satinbånd

Rynket satinbånd

Er ligesom det almindelige satinbånd beskrevet lige nedenfor, bare med den krølle at det er rynket i stedet for at være helt glat. Det giver båndende et mere specielt look som er med til at pifte tøjet op. Specielt satinbånd i skarpe neon farver bruges til at give tøjet lidt mere kant.

Satinbånd

Satinbånd

Satinbånd kendes fra mange forskellige ting, der ikke kun er fra syningens verden. Du har sikkert modtaget eksklusive gaver, hvor det almindelige bånd er byttet ud med satinbånd. Satinbånd kan også bruges som dekoration til fødselsdage eller bryllupper, enten hvor det rulles ud over bordet, eller der laves sløjfer rundt om vaser eller tilsvarende. Når det bruges til sy projekter, er det mest oplagte nok dåbskjolen, der bruges tit satinbånd til at give kjolen det ekstra flotte look.

Skråbånd

Skråbånd

Elsker du at sy, eller har du planer om at gå i gang, så er skråbånd en af basis varerne du ikke kommer uden om. Skråbånd bruges nemlig til at lave en flot afslutning på kanterne, hvad end det er på kjolen eller på bukserne. Er det første sy projekt du giver dig i kast med, så er det nok sort, hvid, eller en af de andre basis farver du bør starte med. Skal det derimod have lidt mere power, så forsøg dig med neon farver, eller er det en mere eksklusivt udseende kjole, så kunne det nok passe godt med sølv eller guld skråbånd.

Tvillingenål til symaskine

Tvillingenål til symaskine

For at undgå at sømmen ruller, kan du bruge en tvillingenål. Det kan dog være du bliver nødt til at skrue lidt ned for tråd spændingen på symaskinen, da bagsiden ellers kan ende med at blive mindre pæn. Det giver afslutning på blusen et meget professionelt udseende, og hvem ønsker ikke det på sine egne sy projekter.

Øvrige bånd og sytilbehør

Udover disse er der også meget andet der kan pynte kjoler, trøjer, bukser eller hvad du nu begiver dig i kast med. Af yderligere produkter kunne f.eks. nævnes tittekant, zig zag bånd, knapper, lynlåse, strygemærker, flæseelastik.

Du kan også med fordel sikre dig at du har de rette synåle, for godt nok kan en universal nål klare det meste. Skal resultatet være helt i topklasse, så brug synåle der er beregnet til det stof du syer i. F.eks. en synål specifikt beregnet til denim eller jersey. På den måde sikrer du dig at dine syninger bliver så gode som de kan blive.